23 Mart 2015 Pazartesi

Dinledik: Kendrick Lamar - "To Pimp A Butterfly" (2015)

*Albümü iTunes'dan satın alabilir veya Spotify'da dinleyebilirsiniz.





Compton çıkışlı rap yıldızı K-Dot'ın 16 Mart'ta çıkan yeni albümü To Pimp A Butterfly'ı sizin için dinledik. 

"Ruhumu bu albüme kattım. Bunu hissedeceksiniz çünkü siz de acı çekiyorsunuz. Benimkisi gibi olmayabilir ama hissedeceksiniz." (The New York Times)

Harper Lee'nin To Kill a Mockingbird/Bülbülü Öldürmek eserine referans olarak türetilen ismiyle To Pimp A Butterfly, rapper'ın vurguladığı üzere hali vakti yerinde beyaz Amerikalılara değil ötekileştirilen, ayrımcılığa ve anlamsız bir nefrete maruz kalan, en çok da bu nedenle yoksulluğun ne olduğunu bilen siyahilere özel bir albüm. Özünde ten rengi farklı ama bir şekilde yaşadığı toplumda kendini azınlıkta bulanlara da hitap edecektir. Ancak diğerlerinin yorumuna açık durmuyor. 

"Banliyöde yaşayan insanlara anlatmıyorum. Trafikte arabasından çekilip kafasına tüfek dayanmış biri olarak konuşuyorum." (The New York Times)

Vampirella'nın beğendiği şarkılar:

  • "i"
    Kendrick Lamar'ın hapishanedeki dostlarına armağan ettiği şarkı, aynı zamanda albümün en iyilerinden biri. Bir rap şarkısından beklenecek lirikal derinliğin yanı sıra enerjik beat'iyle tekrar tekrar dinleme isteği uyandırıyor.
  • "The Blacker the Berry"
    Albümün ana temalarından biri olan ırkçılığa dair şarkı K-Dot'ın hissettiklerini dinleyiciye aktaracak kadar güçlü ve sert. Kapkaranlık bir tonu olan şarkıda açık açık söyledikleri bazılarını rahatsız edecek cinsten. Eskiden bir "Jesus Walks" vardı, hatırlarsınız, işte bu o türden bir şarkı.

  • "Alright"
    Yardımcı prodüktörlüğünü Pharrell Williams'ın yaptığı şarkı ilk anda altyapısıyla dikkat çekiyor ve kendini dinletmeyi başarıyor. Görece optimist bakış açısı, albümün havasını da bir nebze değiştiriyor.

Akın'nın beğendiği şarkılar:

  • "These Walls"
Şarkı albümde R&B izleri taşıyan şarkılardan, ritmini çok sevdiğim şarkı Kendrick Lamar'ın yeteneği ile oldukça dinlenesi bir hal almış. Bu şarkı Bilal, Anna Wise ve Thundercat ile ortak çalışma.

  • "How Much A Dollar Cost"
Yine müziğin eşlik edişine hayran kaldığım parça. 

  • "Institutionalized"
Kendrick'in yine yeteneğini iyi bir şekilde sergilediğini görüyoruz bu şarkıda. Bilal, Anna Wise ve Snoop Dogg'un eşlik ettiği şarkı albümde sevdiğim şarkılardan.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder